Sauna en gezondheid

Je hoort het wel vaker, het nemen van een sauna zou goed zijn voor jouw gezondheid. Maar waar moet je hierbij allemaal aan denken? Na het lezen van deze pagina krijg je direct inzichtelijk wat de voordelen zijn van het nemen van een sauna. Een korte conclusie van de pagina is dat het nemen van een sauna enorm goed is voor je gezondheid. Maar waar moet je hierbij aan denken? Hieronder zullen we kort een drietal wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen uitlichten bij het periodiek nemen van een sauna.

Het afvoeren van afvalstoffen

 

Wist je dat tijdens een bezoek aan de sauna je lichaamstemperatuur stijgt van 37 naar ongeveer 39 graden. Veel mensen denken dat het stijgen van 2 graden niet veel doet met je lichaam, maar in werkelijkheid is dat zeker anders. Door een temperatuurverandering van 2 graden worden allerlei processen in gang gezet. In je huid zitten namelijk diverse sensoren die reageren op temperatuursveranderingen. Als je lichaam oververhit dreigt te raken, produceren je zweetklieren extra veel zweet. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je tijdens het bezoeken van een sauna veel vocht verliest dat afkomstig is uit je bloed. Door dit proces komen luchtstromen in het lichaam vrij waardoor afvalstoffen via het zweet worden afgevoerd.

sauna

Het aanmaken van serotonine

Er zijn diverse onderzoeken verricht waarbij verbanden zijn getrokken tussen warmte aan de ene kant en gezondheid aan de andere kant. Zo heeft Christopher Lowry een onderzoek gedaan tussen de correlatie van verhoogde lichaamstemperatuur en welzijn. Hierbij blijkt dat een lichaamstemperatuur die stijgt de neuronen een grotere hoeveelheid van serotonine aanmaakt. Serotonine is een gelukshormoon! Kortom, het nemen van een sauna zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt en dat is natuurlijk erg fijn. Heb jij een drukke dag achter de rug? Neem dan een sauna om ervoor te zorgen dat je optimaal tot rust komt en dat je weer gelukkig wordt.

Je weerstand wordt ook beter van het nemen van een sauna

Je weerstand in je lichaam in een complex systeem dat zorgt dat ziekteverwekkers buiten de deur blijven.  Door het nemen van een sauna wordt de weerstand in een lichaam verbetert omdat een lichaam continue wordt blootgesteld aan diverse temperatuursveranderingen. Dit proces is erg lastig en om deze reden zal het lichaam steeds een betere weerstand opbouwen. Dat is natuurlijk erg fijn, want hierdoor weet je zeker dat er niets aan de hand is als je een keer in een koud land komt bijvoorbeeld.

Sauna